вестител

книж. herald; messenger, harbinger
* * *
вестѝтел,
м., ; вестѝтелк|а ж., книж. herald; messenger, harbinger.
* * *
herald; messenger
* * *
книж. herald; messenger, harbinger

Български-английски речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • ангел —   вестител …   Църковнославянски речник

  • Меркур — (лат. Mercurius) 1. мит. во староримската митологија: гласник на боговите, бог на трговијата, симбол на мирот, пронаогањето, мудроста и убавиот говор, но и на итрината, измамата и кражбата (кај старите Грци: Хермес) 2. астр. најмалата од големите …   Macedonian dictionary

  • глашатай — същ. известител, говорител, тръбач, възвестител, вестител, предвестник …   Български синонимен речник

  • тръбач — същ. глашатай, вестител, възвестител, говорител …   Български синонимен речник

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.